Διαδρομή
Αρχικά να σας πούμε ότι θα υπάρξει προαιρετικό ParkFerme (με ευθύνη της οργάνωσης) για τις μοτοσυκλέτες στο γήπεδο της Καστανιάς, από την Παρασκευή το απόγευμα μέχρι και την Κυριακή το βράδυ. Αυτό θα μας διευκολύνει στο να αποφύγουμε το μποτιλιάρισμα στα στενά δρομάκια της Καστανιάς αλλά και γενικά στην περιοχή.

Η διαδρομή θα είναι διαφορετική και για τις 2 ημέρες, εκτός από κάποια κοινά χιλιόμετρα . Το (μέγιστο) συνολικό μήκος της διαδρομής θα είναι περίπου 100χλμ ανά ημέρα,ανάλογα με τον συνδυασμό μονοπατιών θα επιλέξετε. Οι αναβάτες θα βρεθούν σε μονοπάτια και τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς μιας και μεγάλο μέρος της διαδρομής βρίσκεται σε υψόμετρα άνω των 1100μ αλλά και μέσα σε δάση οξιάς.

Η αρχή και το τέλος της βόλτας και για τις 2 ημέρες θα είναι στο γήπεδο της Καστανιάς.Μερικά χιλιόμετρα μετά το ξεκίνημα της βόλτας θα υπάρχει μια μικρή κορδελιασμένη διαδρομή (κάτι σαν ειδική) απέναντι από το Σαλέ Καζα Ντι Κάλο,με επιλογή εύκολων περασμάτων για όλους τους αναβάτες. Αυτήν θα μπορούν να την παρακολουθήσουν και θεατές, μιας και βρίσκεται δίπλα στο δρόμο και είναι άμεσα προσβάσιμη.

Θα υπάρξουν και Extreme μονοπάτια που θα ονομάσουμε “Team” και θα είναι υποχρεωτικό το πέρασμα τουλάχιστον 2 ή περισσότερων αναβατών μαζί σαν ομάδα, έτσι ώστε να υπάρχει αλληλοβοήθεια μεταξύ τους. Ένας μόνος του δεν θα βγει ποτέ μιας και δεν θα υπάρχουν άτομα από τη οργάνωση για βοήθεια, παρά μόνο η σκούπα στο τέλος της ημέρας.

Να σημειώσουμε ότι μετά την ώρα που θα φύγουν οι σκούπες, δεν θα επιτρέπουμε την εκκίνηση αναβατών.
1η Ημέρα

Υπολογίζουμε ότι ο χρόνος που χρειάζεται ο μέσος αναβάτης για να καλύψει τον μεγαλύτερο κύκλο της 1ης μέρας θα είναι περίπου 5h:00min, για περίπου 85 χλμ διαδρομής, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από την επιλογή hobby, pro ή Εxtreme–Team που θα επιλέξει ο καθένας. Στα 60 περίπου χλμ, θα υπάρχει σημείο επιστροφής που θα παρακάμπτει την διαδρομή και θα οδηγεί όποιον επιθυμεί κατευθείαν στον τερματισμό από δρόμους, εύκολα και χωρίς μπλέξιμο. Απλά θα ακολουθείτε ταμπέλες “Τερματισμός” και θα επιστρέφετε ξεκούραστα. Αυτή η επιλογή θα είναι για αναβάτες που μπορεί να έχουν κουραστεί η επιθυμούν μα σταματήσουν τη βόλτα νωρίτερα.

Επίσης θα υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες ταμπέλες που θα ενημερώνουν τους αναβάτες για πιο σύντομο τερματισμό κατά τη διάρκεια της διαδρομής και τη δεύτερη μέρα.

Αρκετά χιλιόμετρα πρίν ον Ανεφοδιασμό , περνάμε μέσα από το χωριό της Καλομοίρας . Υπάρχει στην πλατεία του χωριού βρύση και καφενεία αν κάτι χρειαστείτε.

Μετά τον ανεφοδιασμό της 1ης ημέρας στα 45 χλμ και αφού περάσει ή ώρα τις 15:30, δεν θα επιτρέπεται στους αναβάτες να εισέρχονται σε κάποια κομμάτια Pro ή Extreme,γιατί μπορεί να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση και υπερβολική αργοπορία για τον τερματισμό.

2η Ημέρα

Για την 2η μέρα, θα υπάρχουν 3 διαφορετικές επιλογές της διαδρομής, ανάλογα με ποιά μονοπάτια τα Hobby και Proδιαλέξετε.

Η μικρή διαδρομή υπολογίζεται στα 75χλμ,η μεσαία 88 χλμ και η μεγάλη στα 98 χλμ περίπου.

Υπολογίζουμε ότι ο χρόνος που χρειάζεται ο μέσος αναβάτης για να καλύψει την 1η διαδρομή με επιλογές σε Hobby διαδρομή θα είναι περίπου 4h:30min

Υπολογίζουμε ότι ο χρόνος που χρειάζεται ο μέσος αναβάτης για να καλύψει την 2η διαδρομή με επιλογές σε Hobby και Pro θα είναι περίπου 5h:30min

Υπολογίζουμε ότι ο χρόνος που χρειάζεται ο μέσος αναβάτης για να καλύψει την 3η και πιο δύσκολη διαδρομή με επιλογές Pro , θα είναι περίπου 6h:50min

Στους παραπάνω χρόνους έχουν συνυπολογιστεί και οι χρόνοι ανεφοδιασμού, ξεκούρασης,στάσης για νερό κλπ.

Ο χρόνος κάλυψης των διαδρομών εξαρτάται και από άλλους παράγοντες,όπως η υγρασία ή οχι του εδάφους, το εντελώς στεγνό με σκόνη έδαφος, το μέγεθος και ύψος των χόρτων κατα τη διάρκεια της διαδρομής, το οδηγικό επίπεδο του καθενός καθώς και η φυσική του κατάσταση κλπ. Οπότε όλα αυτά είναι κατά προσέγγιση,μιας και δεν έχουμε να κάνουμε με αγώνα αλλά με βόλτα.

Στην περίπτωση απρόσμενων βροχοπτώσεων που η πρόσβαση στα μονοπάτια της 2ης ημέρας θα γίνει αδύνατη, θα επαναληφθεί η διαδρομή της πρώτης μέρας η θα αναβληθεί ολοκληρωτικά.

Αναλυτικά αναφέρονται και άλλες αντίστοιχες πληροφορίες και στο μενού Κατάλληλη Διαδρομή που σας συνιστούμε να διαβάστε προσεχτικά.

Τέλος να τονίσουμε ότι σε περίπτωση που υπάρχουν κολλήματα κάποιων αναβατών, καλό θα ήταν να υπάρχει αλληλοβοήθεια ο ένας τον άλλο έτσι ώστε τα προβλήματα να λύνονται στην ανάγκη και χωρίς τη παρουσία αναβατών της οργάνωσης που δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται παντού σε τόσο μεγάλες διαδρομές.

Το Enduromaniaείναι φιλική βόλτα και έχει ενωτικό και όχι ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Πρέπει αυτό να το καταλάβουμε όλοι για να ολοκληρωθεί με ασφάλεια αλλά και με επιτυχία καθώς και να το απολαύσετε όλοι εσείς πού θα παρευρεθείτε.

Κλείνοντας οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους των  χωριών (Καστανιά, Καλομοίρα, Στεφάνι, Αμάραντο ) και τους ανθρώπους που δουλεύουν στην περιοχή και μας βοηθάνε και κατανοούν την προσπάθεια που κάνουμε .

IMG_0995 IMG_9664